MCQs on Forensic Science - 61

1. In human seminal fluid, the amount of spermatozoa is

(A) 3 thousand spermatozoa/ml

(B) 50 billion spermatozoa/ounce

(C) 25 trillion spermatozoa/pint

(D) 100 million spermatozoa/ml

Answer: (D)

2. In GC-MS, a process in which an inert gas is bubbled through the water is known as

(A) Trapping

(B) Purging

(C) Mixing

(D) Eluting

Answer: (B)

3. The time interval that a drug takes for its concentration to drop to half of its concentration is known as

(A) Full life period

(B) Sleep life period

(C) Half-life period

(D) Quarter life period

Answer: (C)

4. 90% of the total ethanol consumed in body is converted into acetaldehyde and acetic acid within the

(A) Liver

(B) Lung

(C) Stomach

(D) Kidney

Answer: (A)

5. Effects of barbiturate onsets after

(A) Twelve hours

(B) Eight hours

(C) Two hours

(D) Six hours

Answer: (C)

6. Cannabis sativa contains the following principal constituents

(a) Cannabinol

(b) Strychnine

(c) Hyosciene

(d) Tetra hydro cannabinol

Codes:

(A) (a) and (b) are correct.

(B) (a) and (c) are correct.

(C) (a) and (d) are correct.

(D) (b) and (c) are correct.

Answer: (C)

7. Which of the following instrument is used to identify the organic drugs?

(A) Infra-red spectrophotometer

(B) Polymerase chain reaction

(C) Atomic absorption spectrophotometer

(D) Automatic blood analyzer

Answer: (A)

8. The soap remains present in the blood because of high alkaline binding capacity of the serum/due to its dissociated products like

(A) Proteins

(B) Albumin

(C) Fatty acid

(D) RBC

Answer: (C)

9. Derringers are single shot pistols, which possess

(A) Single barrel

(B) Multiple barrels

(C) Choke in the barrel

(D) Magazine

Answer: (B)

10. In the firing mechanism of firearm trombone action is also called as

(a) Pump action

(b) Lever action

(c) Bolt action

(d) Slide action

Codes:

(A) (a) and (b) are correct

(B) (a) and (c) are correct

(C) (b) and (d) are correct

(D) (a) and (d) are correct

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email