MCQs on Forensic Science - 52

1. Grazing angle in case of oblique light examination of documents pertains to _______.

(A) 10° – 15°

(B) 20° – 25°

(C) 25° – 30°

(D) 30° – 35°

Answer: (A)

2. Indented writings on paper can be deciphered by ________.

(A) Electrophoresis

(B) Electrostatic Detection Apparatus

(C) Electroplating

(D) Electrolysis

Answer: (B)

3. The length is the greatest dimension in which of the following wounds?

(A) Chop wound

(B) Contusion

(C) Incised wound

(D) Stab wound

Answer: (C)

4. ACE-V in fingerprints terminology stands for _______.

(A) Association, comparison, evaluation, verification

(B) Analysis, comparison, expertise, verification

(C) Analysis, correlation evaluation, verification

(D) Analysis, comparison, evaluation, verification

Answer: (D)

5. Blobbing can be found in writings written with_______.

(A) Fountain pen

(B) Ball point pen

(C) Sketch pen

(D) Roller pen

Answer: (B)

6. Foot prints on wooden floor may be collected by

(A) Electrostatic method

(B) Plaster of paris

(C) Sulphur

(D) All of the above

Answer: (A)

7. The most suitable method for preservation of surface foot print is

(A) Tracing

(B) Wax cast

(C) Plaster of paris cast

(D) All of above

Answer: (A)

8. The refractive index of glass is determined by

(A) Becke line method

(B) Free floatation method

(C) Pulfritchrefractometer

(D) Density gradient tube method

Answer: (A)

9. Nigrosine Ink is obtained from

(A) Plant

(B) Coloured dyes

(C) Carbon

(D) Coal tar

Answer: (D)

10. Assertion (A): Organic contents of the soil help in ascertaining the source of the soil.

Reason (R): The organic components of soil from different sources are different in nature.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both(A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email