MCQs on Forensic Science - 51

1. For preparing Heroin which of the following is used as acetylating reagent?

(A) Acetic anhydride

(B) Sodium hydroxide

(C) Ammonium hydroxide

(D) None of the above

Answer: (A)

2. Blood alcohol concentration (BAC) is measured in

(A) Weight/volume percent

(B) Volume/volume percent

(C) Weight/weight percent

(D) None of above

Answer: (A)

3. The detection of colostrum is essential in the following situation:

(A) Concealment of birth

(B) Rape

(C) Paternity dispute

(D) Immigration

Answer: (A)

4. Match the following:

List – I                      List – II

(a) P30                      (i) Blood

(b) Creatine              (ii) Saliva

(c) Ptyaline               (iii) Urine

(d) PGM                    (iv) Semen

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)

5. The causes of death in drowning are, except

(A) Gagging

(B) Asphyxia

(C) Ventricular fibriltation

(D) Laryngeal spasm

Answer: (A)

6. Match the following:

List – I                                               List - II

a. Kleptomania               i. Irresistible desire to alcoholic drinks

b. Pyromania                  ii. Irresistible desire to mutilate animals

c. Dispomania                iii. Irresistible desire to steal articles of little value

d. Mutilomania              iv. Irresistible desire to set fire to things

Codes:

       a b c d

(A) iii ii i iv

(B) iii iv ii i

(C) iii i iv ii

(D) iii iv i ii

Answer: (D)

7. In simple microscope if focal length of lens is 1 cm, then magnification power lies at

(A) 25 – 26

(B) 30 – 35

(C) 40 – 45

(D) 50 – 55

Answer: (A)

8. Haase rule related to fetus is employed for the determination of

(A) Weight of fetus

(B) Age of fetus

(C) Height of fetus

(D) Sex of fetus

Answer: (B)

9. Sexual perversion includes following except

(A) Sadism

(B) Rape

(C) Masochism

(D) Felichism

Answer: (B)

10. Match the following:

List – I (Projection Blood stain patterns)      List – II (Forms following patterns)

a. Cast off                                                                  i. Arc

b. Drip                                                                       ii. Stroke

c. Swipe                                                                     iii. Linear

d. Arterial gushing                                                  iv. Satellite

Codes:

       a b c d

(A) iii iv ii i

(B) i iii ii iv

(C) iv i ii iii

(D) i iv ii iii

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email