MCQs on Forensic Science - 9

1. Dying declaration is to be preferably recorded by

(A) Doctor

(B) Police

(C) Magistrate

(D) Jury Member

Answer: (C)

2. Murder cases are tried in the following courts

(A) Chief Judicial Magistrate’s Court

(B) 1st Class Metropolitan Magistrate’s Court

(C) Sessions Court

(D) High Court

Answer: (C)

3. Police inquest is conducted under section

(A) 174 CrPC

(B) 174 IPC

(C) 176 CrPC

(D) 176 IPC

Answer: (A)

4. Assertion (A): Blood stains on cloth should be collected after drying in shade under room heater.

Reason (R): It causes disintegration of blood stains.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (D)

5. Preservation of footprint on snow can be done by

(A) Plaster of Paris Cast

(B) Sulphur Casting

(C) Tracing

(D) Wax Casting

Answer: (B)

6. Light that has all its waves pulsating in unison is called

(A) Maser

(B) Laser

(C) Monochromatic light

(D) Polychromatic light

Answer: (B)

7. Hollow Cathode Lamp (HCL) is used in the following:

(A) Atomic Absorption Spectrometer

(B) Atomic Emission Spectrometer

(C) Infra Red Spectrometer

(D) X-ray Fluorescence Spectrometer

Answer: (A)

8. The Indian Arms Act was enforced in

(A) 1955

(B) 1959

(C) 1961

(D) 1964

Answer: (B)

9. The bore of the 12 bore gun is

(A) 0.723"

(B) 0.727"

(C) 0.729"

(D) 0.731"

Answer: (C)

10. The diameter of SG pellet in 12 bore gun cartridge is

(A) 8.43 mm

(B) 7.77 mm

(C) 6.83 mm

(D) 5.16 mm

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email