MCQs on Forensic Science - 8

1. In capillary electrophoresis, which flow causes the movement of electrolyte through the tube?

(A) Micro-osmatic flow

(B) Electro-osmatic flow

(C) Macro-osmatic flow

(D) None of the above

Answer: (A)

2. Assertion (A): A phenolphthalein solution is used to show the possible presence of blood.

Reason (R): As there is non-specific peroxidase reaction with haemoglobin producing pink colour.

Codes:

(A) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(B) (R) is incorrect, but (A) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

3. A change in one base of an amino acid sequence may produce a change, called

(A) A Tetrad

(B) A zygote

(C) A point mutation

(D) Independent assortment

Answer: (C)

4. The polymorphic enzymes found in human blood may help in

(A) Individualization

(B) Polymorphism

(C) Agglutination

(D) Precipitation

Answer: (A)

5. Semen sample having no sperms is called

(A) Oligospermic

(B) Aspermic

(C) Histospermic

(D) Hematospermic

Answer: (B)

6. An Rh incompatibility between mother and fetus can occur if

(A) Only mother is Rh(–)

(B) Fetus is Rh(+)

(C) Pregnancy is second or later

(D) All of the above

Answer: (D)

7. Kerosene is a blend of

(A) Paraffins

(B) Naphthenes

(C) Aromatics

(D) All of the above

Answer: (D)

8. Petroleum products include

(A) LPG and CNG

(B) Aviation spirit

(C) Kerosene

(D) All of the above

Answer: (D)

9. Which of the following is used to colour motor gasoline?

(A) Phenyl azo-2-napthol

(B) Eosine

(C) Di-alkyl amino anthraquinone

(D) Erythrosine

Answer: (A)

10. Blood Alcohol Concentration (BAC) is measured in

(A) Weight/Volume percent

(B) Volume/Volume percent

(C) Weight/Weight percent

(D) All of the above

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email