MCQs on Forensic Science - 7

1. Pump action of a firearm is also called

(A) Lever action

(B) Bolt action

(C) Trombone action

(D) Air action

Answer: (C)

2. Richochet of bullet means

(A) Penetration of bullet

(B) Deflection of bullet

(C) Unfired bullet

(D) Tandem bullet

Answer: (B)

3. Fouling is useful in determination of approximate

(A) Distance of fire

(B) Time of fire

(C) Penetration of projectile

(D) Velocity of projectile

Answer: (B)

4. Amatol contains

(A) TNT and RDX

(B) TNT and Tetryl

(C) TNT and PETN

(D) TNT and Ammonium Nitrate

Answer: (D)

5. 7.62 mm AK-47 assault rifle has the magazine capacity of

(A) 20

(B) 25

(C) 30

(D) 40

Answer: (C)

6. The ejector is not present in the following:

(A) Carbine

(B) Revolver

(C) Service rifle

(D) Shot gun

Answer: (D)

7. Match the following:

List-I                                          List-II

(a) Ram rod                      (i) Fired Bullet

(b) Chamber marks        (ii) Shot gun

(c) Rifling mark               (iii) Fired cartridge

(d) Choking of barrel     (iv) Muzzle loader

Codes:

        (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)

8. Assertion (A): The penetration power of shot gun is more than service rifle.

Reason (R): Rifle produces more energy inside the barrel as compared to shot gun. Codes :

(A) (A) is correct but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)

9. The diameter of LG Pellet is

(A) 0.25”

(B) 0.35”

(C) 0.40”

(D) 0.45”

Answer: (B)

10. Walker Test of GSR is done for the identification of presence of

(A) Metallic residue

(B) Nitrate

(C) Sulphur

(D) Nitrite

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email