MCQs on Forensic Science - 6

1. The following formula is used for the determination of stature:

(A) Gustafson’s

(B) Karl Pearson’s

(C) Harrison Gilroy

(D) Kastle Meyer

Answer: (B)

2. A fetus become viable by the age of

(A) 6 months

(B) 7 months

(C) 8 months

(D) 9 months

Answer: (B)

3. The total number of torsal bones in a person aged 12 years is

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Answer: (C)

4. The book entitled “An Introduction to Criminalistics” was written by

(A) Hans Gross

(B) Soderman

(C) Paul Kirk

(D) Osterburg & O’Hara

Answer: (D)

5. Following are the essential points in a proper sketch of scene of crime

(A) North direction

(B) Scale

(C) Legend

(D) All of the above

Answer: (D)

6. The suitable control sample in case of blood stained soil is usually taken within the distance of _______ from spot.

(A) 3 inches

(B) 1 foot

(C) 2 feet

(D) 3 feet

Answer: (A)

7. In an aircrash case, the following method of survey is most useful.

(A) Strip method

(B) Spiral method

(C) Zonal method

(D) Wheel method

Answer: (D)

8. Match the following:

List – I                                      List – II

(i) William Herschel    1. Forensic Ballistics

(ii) Osborn                     2. Forensic Anthropology

(iii) Krogman                3. Finger print

(iv) Hatcher                  4. Questioned document

Codes:

     (i) (ii) (iii) (iv)

(A) 3 4 2 1

(B) 2 1 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 1 2 4 3

Answer: (A)

9. Bevelling of a wound is seen in the following injuries.

(A) Contusion

(B) Laceration

(C) Abrasion

(D) Incised wound

Answer: (D)

10. Choose the correct answer:

The steps of investigation in proper sequence is :

(A) Protection of crime scene, interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence

(B) Photography of crime scene, protection of crime scene, interview of witness, collection and dispatch of physical evidence.

(C) Protection of crime scene, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, interview of witness

(D) Interview of witness, photography of crime scene, collection and dispatch of physical evidence, protection of crime scene

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email