MCQs on Public Health - 9

1. India is passing through which Stage of Demographic transition:

(a) first
(b) second
(c) third
(d) fourth

Answer: (b)

2. It is the statistical study of human population.

(a) health economics
(b) gender economics
(c) demography
(d) none of these

Answer: (c)

3. Actual female mortality rates exceed expected rate called as:

(a) excess female mortality
(b) extended infanticide
(c) crude death rate
(d) maternal mortality rate

Answer: (a)

4. Overall sex ratio in Kerala continues to be favourable to :

(a) women
(b) men
(c) total population
(d) male and female

Answer: (a)

5. Which index adjusts the average achievement to reflect the inequalities between men and women:

(a) HPI
(b) GEM
(c) HDI
(d) GDI

Answer: (d)

6. Three component of HDI are:

(a)IMR, life expectancy, knowledge
(b) life expectancy, knowledge, decent standard of living
(c) life expectancy, knowledge, labour force participation
(d) MMR, labour force participation, attainment of secondary and higher education levels

Answer: (b)

7. Which index reflects women’s disadvantages in reproductive health, empowerment and the labour market:

(a) GDI
(b) GEM
(c) GII
(d) HDI

Answer: (c)

8. Crude literacy rate stand for:

(a) the literacy rate taking the entire population in to account
(b) literacy rate taking only females
(c) literacy rate taking only males
(d) none of these

Answer: (a)

9. Enlist 4 village level health workers?

A:-ASHA, FHW, MHW DAI
B:-AWW, FHW, DAI, VHG
C:-AWW, ASHA, DAI, VHG
D:-ASHA, DAI, MHW, VHG

Answer: (c)

10. Koplik's spot is a characteristic lesion of

A:-Rubeola
B:-Rubella
C:-Varicella
D:-Herpes

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email