MCQs on Public Health - 8

1. Which term used for the number of people who died within a population:

(a) mortality 
(b) morbidity 
(c) fertility 
(d) none of these

Answer: (A)

2. Measure of overall disease burden: 

(a) acute morbidity 
(b) chronic morbidity 
(c) mortality 
(d) DALY

Answer: (D)

3. QUALY stands for: 

(a) quality adjusted life year 
(b) quantity adjusted life year 
(c) quality adjusted long youth 
(d) none of these

Answer: (A)

4. Which measure calculated by taking the sum of the years lived with disability (YLD) and years of life lost (YLL): 

(a) acute morbidity 
(b) chronic morbidity 
(c) mortality 
(d) DALY

Answer: (D)

5. The ratio of males to females in a population means: 

(a) sex ratio 
(b) fertility rate 
(c) mortality rate 
(d) none of these

Answer: (A)

6. Kerala experiences that “virtuous and vicious cycle of development’, it means that: 

(a) high human development with low economic development 
(b) high human development with high economic development 
(c) low economic development with low human development 
(d) none of these

Answer: (a)

7. High social sector development measured in terms of: 

(a) health and nutrition 
(b) education and health 
(c) education, health and quality of life of the people 
(d) none of these

Answer: (c)

8. Which factors contributed to the model of health in Kerala: 

(a) land reforms and effective PDS 
(b) high female literacy rate 
(c) strong public health system 
(d) all the above

Answer: (d)

9. “The proportion of persons whom the persons in economically active age group need to support”, which measure? 

(a) dependency ratio 
(b) transition ratio 
(c) fertility rate 
(d) none of these

Answer: (a)

10. Kerala is passing through which Stage of Demographic transition: 

(a) first 
(b) second 
(c) third 
(d) fourth

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog