MCQs on Public Health - 10

1:-Infectious disease hospital floor space should be--

A:-90 sq. ft.
B:-100 sq. ft.
C:-120 sq. ft.
D:-144 sq. ft

Correct Answer:- Option-D

2:-Amount of bleaching powder used for disinfection of well is -

A:-2.5 gm for 500 ml of water
B:-5 gm for 500 ml of water
C:-2.5 gm for 1000 L of water
D:-5 gm for 1000L of water

Correct Answer:- Option-C

3:-The Bore Hole Latrine should be atleast ------ feet away from source of water

A:-50
B:-100
C:-150
D:-200

Correct Answer:- Option-A

4:-The temperature of the incinerator is --

A:-1200 c
B:-1300 c
C:-1500 c
D:-1800 c

Correct Answer:- Option-B

5:-Fracture in old age is mainly due to --

A:-fall
B:-poor diet
C:-menopause
D:-osteoporosis

Correct Answer:- Option-D

6:-ECT discovered by --

A:-Duvall
B:-Cerletti & Bini
C:-Aristotle
D:-Soranus

Correct Answer:- Option-B

7:-Face saving defense in defense mechanism is ---

A:-compensation
B:-projection
C:-rationalisation
D:-regression

Correct Answer:- Option-C

8:-Early signs of maladjustments can be detected by --

A:-peer groups
B:-adolescents
C:-health worker
D:-school teacher

Correct Answer:- Option-D

9:-The disease affecting a large proportion of population in a wide geographic area is known as

A:-Epidemic
B:-Sporadic
C:-Pandemic
D:-Endemic

Correct Answer:- Option-C

10:-An adverse effect of a preventive, therapeutic or diagnostic procedure which causes disability or death

A:-Nosocomial infection
B:-Iatrogenic disease
C:-Opportunistic infection
D:-Sequelae

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email