MCQs on Rubber Technology - 1

1:-Potassium Oleate is added to the latex compound to 

A:-improve the tackiness
B:-increase the viscosity of latex 
C:-stabilize the latex
D:-cheapen the latex 

Correct Answer:- Option-C

2:-Butyl rubber is cured with 

A:-Sulphur
B:-Peroxides
C:-Metal oxides 
D:-Dioximes

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following is not a quality test for latex foam?

A:-Hardness
B:-Flexing resistance 
C:-Compression set 
D:-Tensile strength

Correct Answer:- Option-D

4:-High VFA value of a latex compound indicate its 

A:-Poor state of preservation
B:-Good state of preservation 
C:-High level of Ammonia
D:-Low level of Ammonia 

Correct Answer:- Option-A

5:-The standard size of a mixing mill is 

A:-7'' × 15''
B:-8'' × 24''
C:-6'' × 12''
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

6:-Latex thread is manufactured by 

A:-Dipping
B:-Extrusion 
C:-Gelling 
D:-Casting

Correct Answer:- Option-B

7:-Identify the synthetic rubber that shows low gas permeability 

A:-NR
B:-SBR
C:-IIR
D:-CR

Correct Answer:- Option-C 

8:-Gelling agent used in foams

A:-Sodium alginate
B:-Sodium bi carbonate 
C:-Sodium carbonate
D:-Sodium silico fluoride 

Correct Answer:- Option-D

9:-Which among these is not a coacervant?

A:-Ammonium nitrate 
B:-Calcium chloride 
C:-Calcium nitrate
D:-Acetic acid

Correct Answer:- Option-A

10:-For the vulcanisation of chloroprene rubber the curing agent used is 

A:-Sulphur
B:-Per oxide 
C:-Metal oxide
D:-Radiational vulcanization 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email