MCQs on Tourism and Tourism Management - 46

1. In the context of “Theme Park” Excitement will be referred to as

(A) Core product

(B) Tangible product

(C) Augmented product

(D) Facilitating product

Answers: (A)

2. When a marketer modify an exiting product for the current market, he is said to be following

(A) Market development strategy

(B) Market penetration strategy

(C) Product development strategy

(D) Diversification strategy

Answers: (C)

3. Which of the following is considered as a challenge faced by destination marketer?

(A) Limited budgets

(B) Politics

(C) External environment

(D) All of the above

Answers: (D)

4. The ability of followers to perform their jobs independently and to assume additional responsibilities in their desire to achieve success is called

(A) Maturity

(B) Authority

(C) Aggressiveness

(D) Assertiveness

Answers: (A)

5. All of the following are main activities in evaluating information except

(A) Acquiring information

(B) Comparing value with cost of information

(C) Selecting data to be evaluated

(D) Using information in decision making

Answers: (D)

6. The characteristics of the individual who should be hired for the job are indicated by the

(A) Job analysis

(B) Job description

(C) Job specification

(D) Job identification

Answers: (C)

7. Decentralizing an organisation is a structural change aimed at

(A) Reducing the cost of coordination

(B) Increasing the controllability of subunits

(C) Increasing motivation

(D) All of the above

Answers: (D)

8. Assertion (A): Christopher Columbus, Ferdinand Magellan and Sir Francis Drake made great ocean voyages to discover North and South America, Australia and New Zealand.

Reason (R): Development of the rudder, triangular sails and the mariner’s compass helped navigation and distant travel.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

9. Which one of following pairs is correctly matched?

(A) Memphis businessman Kemmons Wilson thought of standardising motels into chain operation. He created the first Holiday Inn on the outskirts of Memphis, Tennessee.

(B) Willard Marriott created the first soda pop fountain in Quincy, Massachussetts with A & W fast food restaurant chain in 1928.

(C) Cecil B. Day opened the first budget hotel Travelodge in 1970.

(D) Stevens Hotel, later renamed as the Conrad Hilton had the distinction of being the first luxury hotel in America.

Answer: (A)

10. Which one of the following pairs is not correctly matched?

The International chains provided the following relationships to individual owners:

(A) Partnerships – Providing professional managers, technicians, manuals systems etc. on the basis of management fees and a share of profits as incentive payment.

(B) Franchise – Providing name and association against a fee

(C) Management Contract – Sharing equity and profits

(D) Conglomerates – Amalgamate their capital and their operations

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email