MCQs on Tourism and Tourism Management - 47

1. Which date marked a major leap for mankind in travel? Orville and Wilbur Wright, bicycle manufacturers, flew the first engine driven aeroplane near Kitty Hwak, N.C. USA.

(A) November 15, 1902

(B) October 2, 1905

(C) November 11, 1900

(D) December 17, 1903

Answer: (D)

2. Which one does not apply to a coffee shop?

(A) 24-hour service

(B) Pre-plated service

(C) Formal atmosphere

(D) Lively music

Answer: (C)

3. Match an item in List-I with an item in List-II:

List – I (International Airport)                                       List – II (Location)

i. Rajiv Gandhi International Airport                                1. Guwahati

ii. Veer Savarkar International Airport                             2. Hyderabad

iii. Shri Guru Ram Dass Jee International Airport         3. Port Blair

iv. Lokpriya Gopinath Bordoli International Airport     4. Amritsar

Codes:

      i ii iii iv

(A) 3 4 1 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 3 2

(D) 1 3 4 2

Answer: (B)

4. The e-ticketing system of the Indian Railways is capable of handling how many tickets per minute?

(A) 1800

(B) 2000

(C) 2200

(D) 2400

Answer: (B)

5. In which year Air India was Nationalised?

(A) 1948

(B) 1951

(C) 1953

(D) 1957

Answer: (C)

6. Match an item in List-I with an item in List-II.

List – I (Name of Founder of Travel Agency)      List – II (Nature of Business)

i. Henry Wells                                                             1. Excursion Tours

ii. Richard Cox                                                            2. Bicycle Tours

iii. Thomas Cook                                                        3. Credit Card & Traveller’s Cheque

iv. John C. Dengler                                                    4. Serving British Army Regiment

Codes:

       i ii iii iv

(A) 3 2 1 4

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)

7. Which was the steamship company that Thomas Cook used for bringing British tourists to India in 1878?

(A) Royale Meridian

(B) Star Cruise

(C) Royale Virgo

(D) Peninsular & Oriental

Answer: (D)

8. Which are the two famous tourist destinations that Thomas Cook used to conduct tour in India in the last quarter of 19th century?

(A) Aurangabad and Darjeeling

(B) Mahabalipuram and Ooty

(C) Agra and Gulmarg

(D) Delhi and Jaipur

Answer: (C)

9. Who is the founder president of IATO?

(A) Subash Goyale

(B) Ram Kohil

(C) Inder Sharma

(D) J.N. Katgara

Answer: (B)

10. Which type of travellers do not see travel as perk but rather as another source of stress?

(A) Leisure travellers

(B) Business travellers

(C) Free Independent travellers

(D) Vacationers

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email