MCQs on Tourism and Tourism Management - 45

1. Arrange the following trains in the order in which they were started:

I. The Deccan Odyssey

II. Royal Rajasthan

III. Palace on Wheels

IV. The Nilgiri Express

Codes:

(A) I, II, III and IV

(B) IV, III, II and I

(C) IV, III, I and II

(D) IV, II, III and I

Answers: (C)

2. Which of the following is the leading International healthcare accrediting agency?

(A) Trent International Accrediting Scheme

(B) Joint Commission International

(C) NABH – National Accreditation Board for Hospitals and Health

(D) UKAF – United Kingdom Accreditation Forum

Answers: (B)

3. T GV is famous for

(A) Airlines

(B) Railway

(C) Cruise ship

(D) Resorts

Answers: (B)

4. Assertion (A): In India both tour operators and travel agents assemble and sell tour packages.

Reason (R): Tour operators are wholesalers and travel agents are retailers.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) & (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answers: (AB)

5. Which group of sequential itinerary is/are correct?

I. Orland → Dublin → Milan → Dubai

II. Tel Aviv → Islamabad → Kathmandu → Yangon

III. Boston → Madrid → Athens → Istanbul

IV. Athens → Karachi → Dhaka → Bangkok

Codes:

(A) I, III & IV are correct.

(B) II, III & IV are correct.

(C) I & II are correct.

(D) All are correct.

Answers: (D)

6. Wholesaler in the parlance of Tourism Industry is

(A) Airline

(B) Tour operator

(C) Hotel

(D) Travel Agency

Answers: (B)

7. Leaving a destination in a better condition than you found it is known as

(A) Enhansive sustainability

(B) Sustainable tourism

(C) Eco-tourism

(D) Clean-up tourism

Answers: (A)

8. What is cognitive dissonance?

(A) It is a tendency of the buyer to purchase the cheapest brand available in the market.

(B) It is the pre-purchase research activity carried out by a prospective customer.

(C) Discomfort caused by post purchase conflict.

(D) It is the set of the bargaining tools that a buyer uses to get the best deal from the seller.

Answers: (C)

9. The online selling of goods and services to final consumers is known as

(A) B2B online marketing

(B) B2C online marketing

(C) C2B online marketing

(D) C2C online marketing

Answers: (B)

10. In Tourism marketing, if supply exceeds demand

(A) There is near certainty of price-cutting by major competitors

(B) There is more likely to be a mismatch between the holding expectations and destination experiences

(C) It takes long time to expand the product service offering

(D) The service provider will charge a premium price

Answers: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email