MCQs on Tourism and Tourism Management - 44

1. When did Thomas Cook first started the Grand circular Tours of Europe?

(A) 1955

(B) 1956

(C) 1966

(D) 1967

Answer: (B)

2. Which one is not an attractive element for tour operators while designing organized package tour?

(A) Flexibility of adding special services for premium price

(B) Consolidation of business network for effective service delivery

(C) Penetration in the market by reducing price

(D) Promotion of hassle free travel

Answer: (C)

3. Value for Money pricing strategy for organised package tour intended to charge

(A) Medium price

(B) High price

(C) Low price

(D) Premium price

Answer: (A)

4. Which pricing strategy/approach that SOTC has adopted for the promotion of In-box holiday package?

(A) Premium pricing

(B) Under-cut pricing

(C) Cost-plus pricing

(D) Skimmed the cream pricing

Answer: (B)

5. The process of monitoring performance, comparing it with goals and correcting any significant deviations is known as

(A) Organizing

(B) Planning

(C) Controlling

(D) Leading

Answer: (C)

6. Large scale action plans of an organisation for interacting with environment in order to achieve long-term goals refers to

(A) Actions

(B) Objectives

(C) Strategic goals

(D) Strategies

Answer: (D)

7. Adam Smith in his book ‘Wealth of Nations’ described the breakdown of jobs into narrow and repetitive tasks and called this

(A) Work denomination

(B) Assembly lines

(C) Division of labour

(D) Common factor of work

Answer: (C)

8. The Hawthorne studies were initially devised to study

(A) productivity levels of groups Versus individuals.

(B) the effect of noise on employee productivity.

(C) the effect of illumination levels on employee productivity.

(D) the effect of co-operative versus competitive organisational environments on productivity.

Answer: (C)

9. Data when organised in a meaningful way, the results are called

(A) A database

(B) Information

(C) Artificial intelligence

(D) An expert system

Answer: (B)

10. Match an item in List-I with an item in List-II:

List – I (Books Name)                                List – II (Author)

i. Principles of Scientific Management      1. Maslow

ii. General & Industrial Management        2. Henry Fayol

iii. Motivation & Personality                        3. Peter Drucker

iv. The Practice of Management                 4. F.W. Taylor

Codes:

       i ii iii iv

(A) 4 2 1 3

(B) 3 1 2 4

(C) 2 3 1 4

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email