MCQs on Tourism and Tourism Management - 43

1. Which of the following is not an internal factor but influences pricing decisions?

(A) Competition

(B) Marketing objective

(C) Cost

(D) Marketing mix strategy

Answer: (A)

2. Arrange the following in chronological sequence:

(A) Madras Museum, Madras Memorial Hall, Madras Egmore Maternity Hospital, Victoria Public Hall

(B) Madras Memorial Hall, Madras Museum, Madras Egmore Maternity Hospital, Victoria Public Hall

(C) Madras Egmore Maternity Hospital, Madras Memorial Hall, Madras Museum, Victoria Public Hall

(D) Victoria Public Hall, Madras Egmore Maternity Hospital, Madras Museum, Madras Memorial Hall

Answer: (C)

3. Assertion (A): ‘The Pushkar Fair’ has now become a “must see” on the itinerary of every tourist.

Reason (R): It plays host to them biggest camel fair in Asia.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct, (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (R) is correct, but (A) is false.

Answer: (B)

4. Two of the greatest travellers in the world have been Marco polo and Ibn Batuta. Name the countries to which they belong?

(A) Greece and Rome

(B) Iran and Turkey

(C) Italy and Morocco

(D) Egypt and Mesopotamia

Answer: (C)

5. Which currency is used to buy a ticket to visit the Terra Cotta Army?

(A) Bhat the currency of Thailand

(B) Dollar the currency of Hong Kong

(C) Yen the currency of Japan

(D) Renminbi the currency of China

Answer: (D)

6. “Vivek Express” the train with longest route plies between the two destinations

(A) Guwahati and Kanyakumari

(B) Dibrugarh town and Kanyakumari

(C) Howrah and Kanyakumari

(D) Kalka and Kanyakumari

Answer: (B)

7. Name the capital of Lakshadweep

(A) Amini

(B) Kiltan

(C) Minicoy

(D) Kavaratti

Answer: (D)

8. The name “Silk route” which is also a part of cultural tourism, was given by

(A) Marcopolo

(B) Alberuni

(C) Ferdinand-von-Richthofen

(D) Niccolas Manncci

Answer: (C)

9. The concept of “Charbagh” was brought to India by

(A) Aryans

(B) Turks

(C) Mughals

(D) Britishers

Answer: (C)

10. The architectural concept of “double dome” was introduced in India by

(A) Khaljis

(B) Tughlaqs

(C) Turks

(D) Mughals

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email