MCQs on Tourism and Tourism Management - 23

1. Which is the largest elements of retail travel agency operating costs?

(A) Transaction

(B) Advertising

(C) Payroll

(D) Premises

Answer: (B)

2. Which one of the following flights is an example of “first freedom of air”?

(A) YTO → MEX by Air Canada flying over USA

(B) DEL → NAG → MAA by Jet Airways

(C) YTO → CHI → MEX by Air Canada

(D) DEL → KHI → DXB by Air India

Answer: (A)

3. This consists of two lists of Airports and their IATA codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Airports)         List – II (IATA codes)

i. Port Blair                           1. IXI

ii. North Lakhimpur           2. IXR

iii. Ranchi                             3. IXZ

iv. Leh                                   4. IXL


Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (3) (1) (2) (4)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (4) (3) (2) (1)

(D) (1) (2) (3) (4)

Answer: (A)

4. Cost based, demand based, and competition oriented methods are known as the basic approaches of

(A) Programming

(B) Positioning

(C) Pricing

(D) Packaging

Answer: (C)

5. Alliance and Franchises are two main forms of

(A) Vertical marketing system

(B) Horizontal marketing system

(C) Exclusive distribution system

(D) Selective distribution system

Answer: (A)

6. The following are relevant to Thar Desert. Use the code:

I. Luni River

II. Camels

III. Sedimentary Rocks

IV. Crescent shape dunes


Codes:

(A) I, II, III, IV are correct

(B) I, II are correct

(C) I, II, IV are correct

(D) I, IV are correct

Answer: (C)

7. What is the Vehicle (Vahana) of Goddess river Ganga?

(A) Tortoise

(B) Crocodile

(C) Dolphin

(D) Serpant

Answer: (D)

8. Under which tree did Queen Mayadevi give birth to Siddharth?

(A) Ashoka

(B) Peepal

(C) Neem

(D) Shala

Answer: (D)

9. This consists of two lists of places and temples and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Places)      List – II (Temples)

i. Jharkhand               1. Vishnupad

ii. Chhattisgarh          2. Virupaksh

iii. Karnataka             3. Vaidyanath temple

iv. Bihar                      4. Danteshwari

Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (2) (1) (3) (4)

(D) (3) (4) (2) (1)

Answer: (D)

10. This consists of two lists of statement phobia and terms and the candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I (Phobia)                  List – II (Statement)

i. Hodophobia                        1. Fear of cooking

ii. Pteromerhano phobia     2. Fear of height

iii. Mageiroco phobia           3. Fear of travel

iv. Acrophobia                       4. Fear of flying

Codes:

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (4) (3) (1) (2)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (3) (4) (1) (2)

(D) (4) (2) (1) (3)

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email