MCQs on Tourism and Tourism Management - 24

1. The archaeological site – Nagarjunkonda is located on the bank of which river?

(A) Godavari

(B) Krishna

(C) Kaveri

(D) Vaigai

Answers: (B)

2. Rishi Sufi Silsilah which is known for peaceful coexistence among the different religion’s followers belongs to

(A) Rajasthan

(B) Kashmir

(C) Gujarat

(D) Karnataka

Answers: (B)

3. Match List – I with List – II:

List – I                          List – II

(Folk dance)                (States)

I. Karma                 1. Lakshadweep

II. Teratali             2. Jharkhand

III. Grida               3. Madhya Pradesh

IV. Lava                 4. Madhya Pradesh

Codes:

      I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 1 3 4

(D) 2 4 3 1

Answers: (D)

4. Imtiyaz Mahal is known as a

(A) Pavilion in Shah Jahan’s Delhi palace known as the hall of distinction, today it is popularly called the Rang Mahal.

(B) Large hall for celebrations of Muharram.

(C) Hall for celebration of Eid.

(D) School for religious institutions.

Answers: (A)

5. A documents issued by the Mughal Government to the foreign travellers for their free movement was known as

(A) Dastak

(B) Cartez

(C) Dastur-ul-amal

(D) Ain-i Sarkar

Answers: (A)

6. It is a body of water formed where fresh water from rivers and streams flows into the ocean, mixing with the seawater without making a delta

(A) Strait

(B) Estuary

(C) Prairie

(D) Atoll

Answers: (B)

7. Identify the oldest hospitality chain in India:

(A) The Oberoi Group of Hotels

(B) The Leela Palaces, Hotels and Resorts

(C) The ITC Welcome Group Hotels

(D) The Taj Hotels, Resorts and Palaces

Answers: (D)

8. KOT and BOT are

(A) food and alcoholic drinks order ticket

(B) Complimentary ticket for food and alcoholic drinks

(C) Managers entitlement ticket to dine in restaurant

(D) Food and alcoholic drink stock record

Answers: (A)

9. P-V Ratio Profit-Volume ratio is expressed in percentages and is calculated using the formula

(A) Contribution/Sales × 100

(B) Sales/Contribution × 100

(C) (Fixed cost – Variable cost)/ Sales × 100

(D) (Total cost – Fixed)/ cost Sales × 100

Answers: (A)


10. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Designer hotels based on a theme which provide luxurious personalized services and facilities to their clientele – Boutique Hotels

(B) These hotels are situated in large cities mostly have European plan i.e. only room and no meals – Transit Hotels

(C) These hotels are mainly located on the surface of the water. The facilities and services of these hotels are similar to those of a regular hotel – Residential / Apartment Hotels

(D) These hotels cater specially to the transient passengers and airline crew who are waiting for a connecting flight – Capsule Hotels

Answers: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email