MCQs on Tourism and Tourism Management - 25

1. Profitability in relation to investments is not measured by

(A) Return assets

(B) Return on capital employed

(C) Return on shareholder’s equity

(D) Expenses ratio

Answers: (D)

2. India is a member of the Executive Council of UNWTO continuously since how many years?

(A) 15

(B) 17

(C) 18

(D) 19

Answers: (D)

3. The Ministry of Tourism is according high priority to the development of tourism related infrastructure for which external loan assistance is provided by the Japan International Cooperation Agency (JICA) for the development of

I. Ajanta-Ellora

II. Uttar Pradesh Buddhist circuit

III. Bihar Buddhist circuit

IV. Nagarjunkonda-Amravati


Codes:

(A) I is correct.

(B) I & II is correct.

(C) I and III are correct.

(D) All are correct.

Answers: (B)

4. Visa on arrival scheme on India is not extended to the citizens of which country?

(A) Finland

(B) Japan

(C) Cambodia

(D) Kazakhstan

Answers: (D)

5. Assertion (A): Voluntourism is about combining volunteer work with a vacation.

Reason (R): It doesn’t require any specific skills, just a helping attitude that makes a positive impact on the lives of locals of the destination visited.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (A)

6. According to survey of Solo woman travellers conducted by Trip Advisor India, which is the safest city in India?

(A) Mumbai

(B) New Delhi

(C) Ahmedabad

(D) Bangalore

Answer: (A)

7. Which of the following is an essential element of any technical definition of tourism?

(A) Expenditure

(B) Mode of transport

(C) Purpose of trip

(D) Type of accommodation

Answer: (C)

8. According to Medical tourism climate survey conducted in 2013, which are the three topmost leading medical tourism destinations today in terms of patient numbers?

(A) India, Thailand and USA

(B) India, Turkey and Costa Rica

(C) India, Malaysia and Mexico

(D) India, Malaysia and Thailand

Answer: (A)

9. Internal tourism means

(A) City tour

(B) City and State tour

(C) Domestic and Inbound tourism

(D) Countryside tour

Answer: (C)

10. Humayun Tomb’s significance has tremendously increased after it was made attractive product by

(A) UNESCO

(B) Ministry of Tourism

(C) Agha Khan Trust for Culture

(D) Archaeological Survey of India

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email