Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for June 2006 (Question No. 31 to 40)

 31. Using websites to pour out one's grievances is called: 

(A) cyber venting 
(B) cyber ranting 
(C) web hate 
(D) web plea 

Answer: (A) 

32. In web search, finding a large number of documents with very little relevant information is termed: 
(A) poor recall 
(B) web crawl 
(C) poor precision rate 
(D) poor web response 

Answer: (A) 

33. The concept of connect intelligence is derived from: 
(A) virtual reality 
(B) fuzzy logic 
(C) Bluetooth technology 
(D) value added networks 

Answer: (D) 

34. Use of an ordinary telephone as an Internet applicance is called: 
(A) voice net 
(B) voice telephone 
(C) voice line 
(D) voice portal 

Answer: (C) 

35. Video transmission over the Internet that looks like delayed livecasting is called: 
(A) virtual video 
(B) direct broadcast 
(C) video shift 
(D) real-time video 

Answer: (D) 

36. Which is the smallest North-east State in India? 
(A) Tripura 
(B) Meghalaya 
(C) Mizoram 
(D) Manipur 

Answer: (A) 

37. Tamilnadu coastal belt has drinking water shortage due to: 
(A) high evaporation 
(B) sea water flooding due to tsunami 
(C) over exploitation of ground water by tube wells 
(D) seepage of sea water 

Answer: (D) 

38. While all rivers of Peninsular India flow into the Bay of Bengal, Narmada and Tapti flow into the Arabian Sea because these two rivers: 
(A) Follow the slope of these rift valleys 
(B) The general slope of the Indian peninsula is from east to west 
(C) The Indian peninsula north of the Satpura ranges, is tilted towards the west 
(D) The Indian peninsula south of the satpura ranges is tilted towards east 

Answer: (A) 

39. Soils in the Mahanadi delta are less fertile than those in the Godavari delta because of: 
(A) erosion of top soils by annual floods 
(B) inundation of land by sea water 
(C) traditional agriculture practices 
(D) the derivation of alluvial soil from red-soil hinterland 

Answer: (A) 

40. Which of the following institutions in the field of education is set up by the MHRD Government of India? 
(A) Indian council of world Affair, New Delhi 
(B) Mythic Society, Bangalore 
(C) National Bal Bhawn, New Delhi 
(D) India International Centre, New Delhi 

Answer: (C) 
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email