Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for June 2006 (Question No. 21 to 30)

21. Insert the missing number: 16/32, 15 /33, 17/31, 14/34 ? 

(A) 19/35 
(B) 19/30 
(C) 18/35 
(D) 18/30 

Answer: (D) 

22. Monday falls on 20th March 1995. What was the day on 3rd November 1994? 
(A) Thursday 
(B) Sunday 
(C) Tuesday 
(D) Saturday 

Answer: (A) 

23. The average of four consecutive even numbers is 27. The largest of these numbers is: 
(A) 36 
(B) 32 
(C) 30 
(D) 28 

Answer: (C) 

24. In a certain code, FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code? 
(A) VNLDM 
(B) FHQKN 
(C) XPNFO 
(D) VLNDM 

Answer: (A) 

25. At what time between 4 and 5 O'clock will the hands of a watch point in opposite directions? 
(A) 45 min. past 4 
(B) 40 min. past 4 
(C) 50 4/11 min. past 4 
(D) 54 6/11 min. past 4 

Answer: (D) 

26. Which of the following conclusions is logically valid based on statement given below? 

Statement: Most teachers are hard working. 

Conclusions: 
(I) Some teachers are hard working. 
(II) Some teachers are not hard working. 

(A) Only (I) is implied 
(B) Only (II) is implied 
(C) Both (I) and (II) are implied 
(D) Neither (I) nor (II) is implied 

Answer: (C) 

27. Who among the following can be asked to make a statement in Indian Parliament? 
(A) Any MLA 
(B) Chief of Army Staff 
(C) Solicitor General of India 
(D) Mayor of Delhi 

Answer: (C) 

28. Which of the following conclusions is logically valid based on statement given below? 

Statement: Most of the Indian states existed before independence. 

Conclusions: 
(I) Some Indian States existed before independence. 
(II) All Indian States did not exist before independence. 

(A) only (I) is implied 
(B) only (II) is implied 
(C) Both (I) and (II) are implied 
(D) Neither (I) nor (II) is implied 

Answer: (B) 

29. Water is always involved with landslides. This is because it: 
(A) reduces the shear strength of rocks 
(B) increases the weight of the overburden 
(C) enhances chemical weathering 
(D) is a universal solvent 

Answer: (B) 

30. Direction for this question: 
Given below are two statements (a) and (b) followed by two conclusions (i) and (ii). Considering the statements to be true, indicate which of the following conclusions logically follow from the given statements by selecting one of the four response alternatives given below the conclusion : 

Statements: 
(a) all businessmen are wealthy. 
(b) all wealthy people are hard working. 

Conclusions: 
(i) All businessmen are hard working. 
(ii) All hardly working people are not wealthy 

(A) Only (i) follows 
(B) Only (ii) follows 
(C) Only (i) and (ii) follows 
(D) Neither (i) nor (ii) follows 

Answer: (A) 
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email