MCQs on Homoeopathic Pharmacy - 10

1:-Which drug is prepared from gummy juice ?

A:-Opium
B:-Abies Nigra 
C:-Asafoetida 
D:-Coffea cruda

Correct Answer:- Option-A

2:-The proper time for collection of the whole plant is 

A:-After development of leaves
B:-In early spring
C:-In flowering season, partly in bud and partly in flower 
D:-Early in autumn

Correct Answer:- Option-C

3:-First Homeopathic Pharmacopoeia in the world, published by 

A:-Dr. Von Haller
B:-Dr. Hahnemann 
C:-Paracelsus
D:-C. Caspari

Correct Answer:- Option-D 

4:-Luna belongs to

A:-Nosode
B:-Imponderbilia 
C:-Sarcodes
D:-None

Correct Answer:- Option-B 

5:-Study of doses is known as

A:-Pharmacognosy
B:-Pharmacodynamics 
C:-Posology
D:-Pharmacogenetics 

Correct Answer:- Option-C

6:-1 gram of sugar of milk is soluble in 

A:-0.2 ml of boiling water
B:-0.5 ml of boiling water 
C:-1 ml of boiling water 
D:-2.6 ml of boiling water 

Correct Answer:- Option-D

7:-All vegetables and animal substance should be collected in form.

A:-Dried 
B:-Fresh 
C:-Any
D:-Slight dried

Correct Answer:- Option-B

8:-Drugs prepared from healthy tissues, or their secreation are known as 

A:-Imponderabilia
B:-Nosodes
C:-Sarcodes 
D:-None

Correct Answer:- Option-C 

9:-The Indian name of camphor is

A:-Karpurum 
B:-Gandhak 
C:-Both
D:-Keshara

Correct Answer:- Option-A

10:-Which equipment is used to remove moisture completely from substances ?

A:-Desicator 
B:-Percolator 
C:-Beaker
D:-Hydrometer

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email