MCQs on Homoeopathic Pharmacy - 9

1:-The entire process of trituration is done in stage.

A:-4
B:-5
C:-3
D:-6

Correct Answer:- Option-C

2:-The total time required for the first stage of Trituration is min in decimal scale.

A:-10
B:-20
C:-15
D:-60

Correct Answer:- Option-B

3:-The jumping potency can be prepared from 

A:-3x
B:-6x
C:-3c
D:-2 and 3

Correct Answer:- Option-D

4:-The drug price control order in

A:-1970 
B:-1971
C:-Both 
D:-1975

Correct Answer:- Option-C

5:-The Drugs and Magic Remedies Act and the rules 1955 there under.

A:-1954 
B:-1955 
C:-1957 
D:-1951

Correct Answer:- Option-A

6:-Mortar and pestle used for mercurial preparation are best cleansed with 

A:-Dil. 𝐻2𝑆𝑂4
B:-𝐻𝑁𝑂3
C:-Rectified spirit 
D:-Glycerine

Correct Answer:- Option-B

7:-Percolation is done with substance containing 

A:-More moisture
B:-Very less moisture 
C:-No moisture
D:-2 and 3

Correct Answer:- Option-D

8:-Straight potency is introduced by 

A:-Dr. Stuart Close
B:-Dr. Hahnemann 
C:-Dr. Burt
D:-Dr. C. Hering

Correct Answer:- Option-C

9:-In 6 ℎ Edition of organon of medicine, the 50 millesimal scale is described in Sec.

A:-265
B:-270
C:-271
D:-282

Correct Answer:- Option-B Question

10:-Posology means

A:-Knowledge of Psora 
B:-Knowledge of Drugs
C:-Knowledge of Therapeutic
D:-Knowledge of Dose of Therapeutic agent 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email