MCQs on Pharmacy - 23

1:-Ocular anti inflammatory agent among the following 

A:-Flurbiprofen
B:-Indomethacin p-0
C:-Mefenamic acid 
D:-Piroxicam

Correct Answer:- Option-A

2:-NMDA receptor antagonist useful in Alzheimer's disease 

A:-Galantamine
B:-Memantine 
C:-Donepezil
D:-Co Dergocrine

Correct Answer:- Option-B

3:-Uses of ACE inhibitors are all except 

A:-Hypertension
B:-Congestive cardiac failure 
C:-Myocardial infarction
D:-Variant angina

Correct Answer:- Option-D

4:-Teriparatide can be used for the treatment of 

A:-Osteoporosis
B:-Polycystic ovarian disease 
C:-Hyperparathyroidism
D:-Hypocalcemia

Correct Answer:- Option-A

5:-Drug of choice in trigeminal neuralgia 

A:-Carbamazepine
B:-Phenytoin 
C:-Lamotrigine
D:-Sodium valproate 

Correct Answer:- Option-A

6:-Conversion of T4 to T3 is inhibited by all EXCEPT 

A:-Propranolol
B:-Propylthiouracil 
C:-Carbimazole
D:-Amiodarone

Correct Answer:- Option-C

7:-Diuretic with anti remodelling action 

A:-Furosemide
B:-Hydrochlorothiazide 
C:-Amiloride
D:-Spironolactone

Correct Answer:- Option-D

8:-Mu receptor is responsible for all the following effects EXCEPT 

A:-Miosis
B:-Bronchodilation 
C:-Euphoria
D:-Hypothermia

Correct Answer:- Option-B

9:-Most cardiotoxic local anaesthetic is 

A:-Procaine
B:-Prilocaine 
C:-Bupivacaine 
D:-Tetracaine

Correct Answer:- Option-C

10:-A normal distribution curve depends on 

A:-Mean and sample size
B:-Mean and median
C:-Range and sample size
D:-Mean and standard deviation 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email