MCQs on Pharmacy -19

1:-SSRI useful in the treatment of premature ejaculation 

A:-Dapoxetine
B:-Duloxetine 
C:-Venlafaxine 
D:-Sertraline

Correct Answer:- Option-A

2:-In a clinical trial, comparison of efficacy of a new drug with an existing drug is done in 

A:-Phase I
B:-Phase II 
C:-Phase III 
D:-Phase IV

Correct Answer:- Option-C

3:-All of the following are short acting insulin analogs except 

A:-Insulin lispro
B:-Insulin aspart 
C:-Insulin glargine 
D:-Insulin glulisine

Correct Answer:- Option-C 

Question44:-Etravirine is

A:-Nucleoside reverse transcriptase inhibitor
B:-Non nucleoside reverse transcriptase inhibitor 
C:-Integrase inhibitor
D:-Entry inhibitor

Correct Answer:- Option-B

5:-Physiological salt solution used for mammalian smooth muscle experiments 

A:-Tyrode solution
B:-Frog ringer solution 
C:-De Jalon solution 
D:-Mc even solution

Correct Answer:- Option-A

6:-Drug most likely to cause malignant hyperthermia is 

A:-Propofol
B:-Ketamine 
C:-Halothane
D:-Thiopentone sodium 

Correct Answer:- Option-C

7:-Squalene epoxidase inhibitor is 

A:-Terbinafine
B:-Griseofulvin 
C:-Miconazole 
D:-Tolnaftate

Correct Answer:- Option-A

8:-Penicillin G is the drug of choice in 

A:-Rickettsial infection
B:-Leptospirosis
C:-Typhoid
D:-Bacterial dysentery 

Correct Answer:- Option-B

9:-cAMP is the second messenger for the following receptors except 

A:-Histamine `"H_2"`
B:-Adrenergic `beta` 
C:-Serotonin `5HT_2` 
D:-Dopamin `D_1`

Correct Answer:- Option-C

10:-Glucocorticoid with the least mineralocorticoid activity is 

A:-Deflazacort
B:-Prednisolone
C:-Methylprednisolone 
D:-Hydrocortisone

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email