MCQs on Pharmacy -20

1:-Inhgverse agonist of benzodiazepine receptor is 

A:-Flumazenil
B:-Gabapentin
C:-Beta carboline 
D:-Zopiclone

Correct Answer:- Option-C

2:-All are properties of digoxin except 

A:-Low steady margin
B:-High volume of distribution 
C:-inhibits Na+K+ATPase
D:-Metabolized in liver 

Correct Answer:- Option-D

3:-Febuxostate is

A:-Non purine inhibitor of xanthine oxidase 
B:-Used in acute gout
C:-Uricosuric drug
D:-Given intravenously 

Correct Answer:- Option-A

4:-The drug with the least oral bioavailability among the following 

A:-Ampicillin
B:-Gentamicin 
C:-Doxycycline 
D:-Ciprofloxacin

Correct Answer:- Option-B

5:-Prostaglandin analog used in the treatment of constipation predominant IBS 

A:-Lubiprostone
B:-Alosetron
C:-Prucalopride 
D:-Cisapride

Correct Answer:- Option-A

6:-A metal chelator which can be used in the treatment of a collagen vascular disease but may precipitate yet another collagen vascular disease

A:-Penicillamine
B:-Desferrioxamine 
C:-Dimercaprol
D:-Calcium disodium edetate 

Correct Answer:- Option-A

7:-Neurokinin receptor antagonist used in the treatment of chemotherapy induced vomitting 

A:-Dronabinol
B:-Ondansetron 
C:-Aprepitant 
D:-Rimonabant

Correct Answer:- Option-C


8:-All are pharmacogenetically mediated reactions except 

A:-Adenosine deaminase deficiency
B:-Succinylcholine apnoea 
C:-Coumarin insensitivity 
D:-G6PD deficiency 

Correct Answer:- Option-A

9:-Which one of the following antimicrobial agent has got a ketolide structure 

A:-Linezolid
B:-Streptogramins 
C:-Aztreonam
D:-Telithromycin

Correct Answer:- Option-D

10:-Preferred drug for the treatment of pneumocystis Jiroveci Pneumonia 

A:-Erythromycin
B:-Co-trimoxazole 
C:-Doxycycline
D:-Clindamycin

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email