MCQs on Architecture - 5

 1:-This particular command in Auto CAD allows one to create copies of objects arranged in regular pattern:

A:-Hatch
B:-Block
C:-Arrange
D:-Array

Correct Answer:- Option-D

2:-Perspective Plan is prepared by the Department of Town Planning for a :

A:-State
B:-District
C:-Municipal Corporation
D:-Local Area

Correct Answer:- Option-A

3:-A gallery formed by a colonnade open on one or more sides, usually on upper floor of a building is called a:

A:-Balcony
B:-Loggia
C:-Patio
D:-Porch

Correct Answer:- Option-B

4:-Which was the first iron bridge built?

A:-Vizkaya Bridge
B:-Cliffton Bridge
C:-Brooklyn Bridge
D:-Coalbrookdale Bridge

Correct Answer:- Option-D

5:-Which one of these architects was influenced by cubism?

A:-Louis Sullivan
B:-Marcel Bruer
C:-Walter Gropius
D:-Le Corbusier

Correct Answer:- Option-D

6:-Minimum width of footpath to be provided in mixed use area according to URDPFI guidelines is:

A:-1.2 m
B:-1.5 m
C:-1.8 m
D:-2.0 m

Correct Answer:- Option-C

7:-The concept of linear city was proposed by:

A:-Ian Mc Harg
B:-Soria Y Mata
C:-Patrick Geddes
D:-C A Doxiadis

Correct Answer:- Option-B

8:-An ancient city planned by Hippodamus:

A:-Miletus
B:-Athens
C:-Sparta
D:-Olynthus

Correct Answer:- Option-A

9:-CRZ III A for densely populated rural area reduced the No Development Zone from 200 m to:

A:-150 m
B:-100 m
C:-50 m
D:-20 m

Correct Answer:- Option-C

10:-Pritzker Architecture prize for 2019 was won by:

A:-B V Doshi
B:-Arata Isozaki
C:-Freii Otto
D:-Shigeru Ban

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email