MCQs on Architecture - 6

 

1:-Identify the renewable energy commonly sourced at residence level:

A:-Solar
B:-Wind
C:-Tidal
D:-Geo Thermal

Correct Answer:- Option-A

2:-According to NBC Part-IV the width of entry for fire fighting vehicle into a premise shall not be less than:

A:-3.0 m
B:-4.5 m
C:-6.0 m
D:-7.5 m

Correct Answer:- Option-B

3:-The clear width of entrance and exit to be provided for a wheel chair user is:

A:-800 mm
B:-900 mm
C:-1000 mm
D:-1100 mm

Correct Answer:- Option-B

4:-Common name for Lagerstreomia Speciosa:

A:-Singapore Cherry
B:-Champa
C:-Shivani
D:-Pride of India

Correct Answer:- Option-D

5:-Clarence Perry (1929) defined the radius of a neighbourhood to be:

A:-1/4 Mile
B:-1/2 Mile
C:-3/4 Mile
D:-1 mile

Correct Answer:- Option-A

6:-The supernatant liquid discharge from a septic tank is called

A:-Scum
B:-Sludge
C:-Effluent
D:-Surface water

Correct Answer:- Option-C

7:-The maximum height of parapet stipulated in KMBR is:

A:-75 cm
B:-90 cm
C:-120 cm
D:-135 cm

Correct Answer:- Option-C

8:-Which among these materials is not used for filtering water in Rainwater harvesting system?

A:-Sand
B:-Filter paper
C:-Gravel
D:-Charcoal

Correct Answer:- Option-B

9:-What is the maximum size of the coarse aggregate used in RCC?

A:-10 mm
B:-15 mm
C:-20 mm
D:-25 mm

Correct Answer:- Option-C

10:-Buckling occurs in columns due to the action of:

A:-Tension
B:-Axial-compression force
C:-Shear force
D:-Lateral force

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email