MCQs on Architecture - 4



1:-A cage or box filled with rocks, concrete or soil for use in road building and landscaping:

A:-Retaining Wall
B:-Folley
C:-Gabion wall
D:-Kerb

Correct Answer:- Option-C

2:-Auditorium Building, Wainwright Building and Reliance Building are example of:

A:-De Stijil
B:-Expressionism
C:-Art Deco
D:-Chicago Style

Correct Answer:- Option-D

3:-The scheduling technique of construction management, in which the whole project is divided into major groups and subdivided into tasks and sub tasks, is called:

A:-Gantt Chart
B:-Work Break Down
C:-Mile stone chart
D:-Line of Balance

Correct Answer:- Option-B

Question34:-The religious precinct of the ancient city of Ur:

A:-Tell
B:-Ziggurat
C:-Temenos
D:-Cenote

Correct Answer:- Option-C

5:-The miniature turrets in the Shikara of Khajuraho temples are called:

A:-Mandovara
B:-Kharasila
C:-Chandrasila
D:-Urusringa

Correct Answer:- Option-D

6:-The large rock cut temple, Kailasanatha is located in:

A:-Ajantha
B:-Badami
C:-Ellora
D:-Pattadakkal

Correct Answer:- Option-C

7:-In Orissan temple architecture of Indo Aryan style, Jagamohan means:

A:-The Sanctum
B:-The Pillared Hall
C:-The Dance Hall
D:-The Vestibule

Correct Answer:- Option-B

8:-Aranya housing project of Indore was designed by:

A:-B V Doshi
B:-Charles Correa
C:-Hafeez Contractor
D:-Achyut Kanvinde

Correct Answer:- Option-A

9:-The dome of Florence cathedral built during 1420-34, was designed by:

A:-Filipo Brunelleschi
B:-Leon Batista Alberti
C:-Giuliano da Sangallo
D:-Giacomo da Vignola

Correct Answer:- Option-A

10:-The Dutch art and architecture movement which propagated the idea of using verticals, horizontals and primary colours with black and white for compositions:

A:-Art Nouveau
B:-Expressionism
C:-Neoplasticism
D:-Constructivism

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email