MCQs on Architecture - 3

1:-A window above a window or door is called:A:-Sash

B:-Stile
C:-Transom
D:-Rabbet

Correct Answer:- Option-C

2:-Alhambra palace in Granada, Spain is an example of which style of architecture?

A:-Moorish Architecture
B:-Persian Architecture
C:-Sasanian Architecture
D:-Venetian Architecture

Correct Answer:- Option-A

3:-Closed pillared halls found in Dravidian temples are called:

A:-Navaranga
B:-Mahamantapa
C:-Rangamantapa
D:-Kalyanamantapa

Correct Answer:- Option-C

4:-Which among these was not built during the slave dynasty?

A:-Quwwat-ul-Islam Mosque
B:-Qutb Minar
C:-Alai Darwaza
D:-Buland Darwaza

Correct Answer:- Option-D

5:-The combined effect of radiation, air temperature and air velocity is assessed by:

A:-Globe Thermometer
B:-Spiral Thermometer
C:-Helix Thermometer
D:-Resistance Thermometer

Correct Answer:- Option-A

6:-Minimum thickness required for a RCC slab to have a half hour fire rating according to NBC part-IV is:

A:-75 mm
B:-85 mm
C:-95 mm
D:-105 mm

Correct Answer:- Option-A

7:-Author of the book - A Pattern language is:

A:-Le Corbusier
B:-Christopher Alexander
C:-Robert Venturi
D:-Rem Koolhaas

Correct Answer:- Option-B

8:-Hierarchical arrangement of individuals into social classes, castes and divisions within a society is called:

A:-Social Classification
B:-Social Grouping
C:-Social Structuring
D:-Social Stratification

Correct Answer:- Option-D

9:-The substances added to the plastic compound to improve the material property of the plastic:

A:-Plasticizers
B:-Fillers
C:-Resins
D:-Polymers

Correct Answer:- Option-A

10:-A cylinder or hollow box sunk into the ground to facilitate the foundation work for bridge piers:

A:-Caisson
B:-Grillage
C:-Well foundation
D:-Coffer dam

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email