MCQs on Architecture - 2



1:-The Chroma of a colour can be changed by adding _____ to the colour?

A:-Black
B:-Water
C:-White
D:-Grey

Correct Answer:- Option-D

2:-Equitable use, Flexibility in use and tolerance for error are the principles of _____?

A:-Barrier free Design
B:-Proxemics
C:-Universal Design
D:-Territoriality

Correct Answer:- Option-C

3:-The Architect who quoted that God is in the details is:

A:-Tadao Ando
B:-Mies Van der Rohe
C:-F L Wright
D:-Loius Khan

Correct Answer:- Option-B

4:-An equilateral spiral is also called:

A:-Archimedean Spiral
B:-Golden Spiral
C:-Helix
D:-Logarithmic spiral

Correct Answer:- Option-A

5:-Shear force and bending moment diagrams are the analytical tools that determine _____ of a member in a structure such as beam:

A:-Type
B:-Size
C:-Material
D:-All of the three

Correct Answer:- Option-D

6:-Maximum bending moment for a cantilevered beam subjected to uniformly distributed load over the entire span of the beam occurs at:

A:-Mid Span
B:-Free end
C:-Fixed end
D:-1/3rd span

Correct Answer:- Option-C

7:-It is an optical instrument used to establish or verify points in the same horizontal plane during levelling and surveying:

A:-Level
B:-Theodolite
C:-Levelling Staff
D:-Tape measure

Correct Answer:- Option-A

8:-Which of these is not a mechanical treatment of Iron/

A:-Drawing
B:-Forging
C:-Tempering
D:-Rolling

Correct Answer:- Option-C

9:-The pile that is suited for marine structures:

A:-Franki Pile
B:-Disc Pile
C:-Screw Pile
D:-Bored Pile

Correct Answer:- Option-B

10:-A measure of total heat flow through a window or door from inside to outside air is called:

A:-Transmittance
B:-R-Value
C:-Absorption
D:-U-Factor

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email