MCQs on Architecture - 1

1:-According to Nueferts spatial data the minimum space required for a man with luggage in both hands.

A:-80 cm
B:-100 cm
C:-115 cm
D:-120 cm

Correct Answer:- Option-B

2:-The wood joint used for the laying of flooring boards of cabinets and shelves:

A:-Mitred Joint
B:-Dovetail Joint
C:-Bridle Joint
D:-Tongue and Groove Joint

Correct Answer:- Option-D

3:-The type of brick masonry in which the alternate courses of headers and stretchers are distinctly seen:

A:-English Bond
B:-Flemish Bond
C:-Rat Trap Bond
D:-Spanish Bond

Correct Answer:- Option-A

4:-The flat-roofed, rectangular structure with inward sloping sides that marked the burial sites in ancient Egypt:

A:-Pyramid
B:-Mastaba
C:-Pylon
D:-Hypostyle

Correct Answer:- Option-B

5:-The Chaithya hall of Buddhist architecture was used for:

A:-Prayer
B:-Dining
C:-Sleeping
D:-Recreation

Correct Answer:- Option-A

6:-The Shore temple of Mahabalipuram was built of:

A:-Marble
B:-Sandstone
C:-Laterite
D:-Granite

Correct Answer:- Option-D

7:-The Symmetrical arrangement in which only a single plane can divide the whole composition into identical halves:

A:-Radial
B:-Bi-lateral
C:-Transverse
D:-Oblique

Correct Answer:- Option-B

8:-A line plane or volume of reference to which other elements in a composition can relate:

A:-Datum
B:-Axis
C:-Horizon
D:-Vista
Correct Answer:- Option-A

9:-Identify the building of thin shell structure:

A:-Sydney Tower, Sydney
B:-India Habitat Centre, Delhi
C:-Centre Pompidou, Paris
D:-Kresge Auditorium, USA

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of these is not a Leonardo Da Vinci Painting?

A:-Mona Lisa
B:-The Old Guitarist
C:-The Last Supper
D:-Adoration of the Magi

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email