MCQs on Pharmacy - 4

1:-An antidote which can be used in cyanide poisoning:

A:-Sodium bicarbonate
B:-Sodium nitrite
C:-Dimercaprol
D:-Sodium bi sulphite

Correct Answer:- Option-B

2:-Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:

A:-Aerosols
B:-Emulsion
C:-Creams
D:-Suspensions

Correct Answer:- Option-A

3:-An example for a drug with anti-hypertensive action

A:-Rhubarb
B:-Vasaka
C:-Liquorice
D:-Rauwolfia

Correct Answer:- Option-D

4:-Restricted licences in Forms 20-A and 21-A are issued for:

A:-Narcotic and Psychotropic substances
B:-Pethidine and related drugs
C:-wholesale dealing of drugs which does no
t require the supervision of a registered pharmacis
D:-drugs specified in Schedule X

Correct Answer:- Option-C

5:-The Schedule in Drugs and Cosmetics Actwhich specifies that drugs shall not be sold by re
tail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:

A:-Schedule K
B:-Schedule G
C:-Schedule J
D:-Schedule H

Correct Answer:- Option-D

6:-As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term "Drugstore" refers to

A:-Licenses where the service of registered
B:-Licenses who employ the service of regis
pharmacist is employed but donot maintain a pharmacytered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
C:-Licenses where drugs are temporarily stored
D:-Licenses where service of a qualified pe
rson is not required

Correct Answer:- Option-D

7:-Which among the following is a prodrug:

A:-Levodopa
B:-Indomethacin
C:-Paracetamol
D:-Diphenhydramine

Correct Answer:- Option-A

8:-Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of

A:-Methotrexate
B:-Cyclophosphamide
C:-Melphalan
D:-Chlorambucil

Correct Answer:- Option-A

9:-The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s r
ibosomal subunits:

A:-Chloramphenicol
B:-Doxycyclin
C:-Azithromycin
D:-Vancomycin

Correct Answer:- Option-B

10:-Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:

A:-Epilepsy
B:-Filarial infection
C:-Hookworm infestation
D:-Malaria

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email