MCQs on Pharmacy - 3

1:-Bacillus Calmette Guerin Vaccine is

A:-Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
B:-Suspension of living cells of a strain o
f Bordetella pertusis
C:-Suspension of living cells of a strain o
f Salmonella typhi
D:-Suspension of living cells of a strain o
f Vibrio cholerae

Correct Answer:- Option-A

2:-The toxic protein present in castor oil is

A:-Ricinoleic acid
B:-Ricin
C:-Isoricinoleic acid
D:-Linoleic acid

Correct Answer:- Option-B

3:-Calamine IP is

A:-Aluminium silicate with ferric oxide
B:-Magnesium silicate with ferric oxide
C:-Calcium oxide with ferric oxide
D:-Zinc oxde with ferric oxide

Correct Answer:- Option-D

4:-Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P

A:-Contains 0.9% w/v sterile solution of So
dium Chloride
B:-pH of the solution is between 4.5 & 7.0
C:-Contains added antimicrobial agents or p
reservatives
D:-Contains approximately 150 mmol of Sodium ions

Correct Answer:- Option-C

5:-Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:

A:-Propylene glycol
B:-Procaine hydrochloride
C:-Propyl hydroxy benzoate
D:-Sodium hydrogen carbonate

Correct Answer:- Option-C

6:-Cotrimoxazole tablet contains:

A:-5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
B:-5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts 
of trimethoprim
C:-5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of 
trimethoprim
D:-5 parts of Cloxacillin and 1 parts of tr
imethoprim

Correct Answer:- Option-B

7:-Which among the following is used as a diuretic:

A:-Tribulus terrestris
B:-Claviceps purpurea
C:-Cyamopsis tetragonolobus
D:-Commiphora molmol

Correct Answer:- Option-A

8:-Potassium permanganate is an example for:

A:-acidifying agent
B:-alkalising agent
C:-reducing agent
D:-oxidising agent

Correct Answer:- Option-D

9:-Lugols Solution is:

A:-2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
B:-10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potas
sium iodide in water
C:-5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potas
sium iodide in water
D:-2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodi
um iodide in water

Correct Answer:- Option-C

10:-Ammonium Chloride is used as:

A:-Alkalising agent
B:-Astringent
C:-Expectorant
D:-All the above

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email