MCQs on Pharmacy - 2

1:-An example for an anthracene glycoside

A:-Purpurea glycoside
B:-Diosgenin
C:-Cantharidin
D:-Sennoside

Correct Answer:- Option-D

2:-Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains

A:-100% w/v of Hydrogen peroxide
B:-25% w/v of Hydrogen Peroxide
C:-6% w/v of Hydrogen Peroxide
D:-27% w/v of Hydrogen Peroxide

Correct Answer:- Option-C

3:-The agent used as a radio-opaque contrast medium:

A:-Radioactive Sodium Iodide
B:-Colloidal Gold Injection
C:-Barium Sulphate
D:-Sodium Iodo hippurate

Correct Answer:- Option-C

4:-When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes

A:-Haemolysis
B:-Shrinkage of blood cells
C:-Sclerosis of veins
D:-No characteristic change

Correct Answer:- Option-A

5:-Sodium lauryl Sulphate is

A:-Cationic surface active agents
B:-Ampholytic surface active agents
C:-Nonionic surface active agents
D:-Anionic surface active agents

Correct Answer:- Option-D

6:-A toxoid vaccine is:

A:-Killed bacterial suspension
B:-Live bacterial suspension
C:-Live viral Vaccine
D:-Toxins that have been incubated with for 
malin


Correct Answer:- Option-D

7:-0.1gms contains:

A:-1000 mg
B:-100 mg
C:-10 mg
D:-1 mg

Correct Answer:- Option-B

8:-Volume of 95% alcohol required to prepare 500 ml of 20% alcohol is:

A:-80 ml
B:-50 ml
C:-105 ml
D:-150 ml

Correct Answer:- Option-C

9:-Which among the following is a blood coagulation factor:

A:-Sodium
B:-Calcium
C:-Potassium
D:-Manganese

Correct Answer:- Option-B

10:-An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:

A:-Testosterone
B:-Phenobarbitone
C:-Tolbutamide
D:-Theophylline

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email