MCQs on Pharmacy - 1

1:-In tablet manufacturing, TALC is used as

A:-Diluent
B:-Granulating agent
C:-Glidant
D:-Disintegrating agent


Correct Answer:- Option-C

2:-SCHICK TEST is done to

A:-Detect the degree of immunity against Diphtheria.
B:-Detect the degree of immunity against Tuberculosis
C:-Detect the degree of immunity against Typhoid
D:-identify the presence of Ketone bodies in urine

Correct Answer:- Option-A

3:-Glycerin or Sorbitol is added to gelatin  in the preparation of soft gelatin capsules as

A:-Preservatives
B:-Plasticizer
C:-Polishing agent
D:-Sweetening agent

Correct Answer:- Option-B

4:-Principle of Size Reduction in Ball Mill is

A:-Compression
B:-Impact
C:-Attrition
D:-Combination of Impact and Attrition

Correct Answer:- Option-D

5:-Eugenia caryophyllus is the botanical name of

A:-Clove
B:-Eucalyptus
C:-Coriander
D:-Cardamom

Correct Answer:- Option-A

6:-Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India

A:-Director General, Health Services
B:-Drugs Controller of India
C:-Director, Central Drugs Laboratory
D:-Health Secretary, Govt. of India

Correct Answer:- Option-D

7:-The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with

A:-Barium Sulphate reagent
B:-Diphenyl thiocarbazone
C:-Thioglycollic acid
D:-Mercuric Chloride

Correct Answer:- Option-C

8:-In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or
below the surface is known as

A:-Cracking
B:-Creaming
C:-Mottling
D:-Phase inversion

Correct Answer:- Option-B

9:-Drugs Inspector is appointed as per the provisions of

A:-Pharmacy Act 1948
B:-Drugs and Cosmetics Act 1945
C:-Drugs Inspector Act 1940
D:-Narcotic and Psychotropic Substances Act 
1985

Correct Answer:- Option-B

10:-Presence of lignified trichomes is the  characteristic microscopic feature of

A:-Nux-vomica
B:-Digitalis
C:-Datura
D:-Cinchona

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email