MCQs on Ayurveda - 11

1. What does the term Varā stands for?

(a) Āmalakī, Vibhītaka and Harītakī

(b) Śunṭhī, Pippalī and Pippalīmūla

(c) Śunṭhī, Pippalī and Marica

(d) Āmra, Āmrāṭaka and Lakuca

Answer: (a)

2. Which part of Karkaṭasṛngī is used for medicinal purpose?

(a) Fruit

(b) Root

(c) Flowers

(d) Galls found on branches of tree

Answer: (d)

3. ‘Dehasyāpi Pravakratā’ is a symptom of which one of the following diseases?

(a) Kaṭyāśrita Vāta

(b) Khanja

(c) Vātika gṛdhrasī

(d) Pāda kanṭaka

Answer: (c)

4. Which one of the following is the best drug having Vayaḥsthāpana action?

(a) Amritā

(b) Aśvagandhā

(c) Āmalaka

(d) Balā

Answer: (c)

5. Vidārigandhā is a synonym of:

(a) Vārāhī.

(b) Śālaparnī.

(c) Vidārī.

(d) Aśvagandhā.

Answer: (b)

6. ‘Sinduvāra sadṛkpatro’ characteristic feature is described for:

(a) Nirgunḍī.

(b) Vatsanābha.

(c) Kalihārī.

(d) Dhattūra.

Answer: (b)

7. Which one of the following is NOT a creeper?

(a) Tinospora cordifolia

(b) Rubia cordifolia

(c) Hibiscus abelmoschus

(d) Argyria speciosa

Answer: (c)

8. Which one of the following is the rasa of Katuka?

(a) Tikta

(b) Kaṭu

(c) Kaṣāya

(d) Amla

Answer: (a)

9. Which one of the following is mentioned in Madhura Skandha of Vimāna Sthāna of Caraka Samhita?

(a) Candana

(b) Aśvagandhā

(c) Priyaṅgu

(d) Pāthā

Answer: (b)

10. Which one of the following is NOT Uṣṇa Vīrya?

(a) Aguru

(b) Tagara

(c) Guggulu

(d) Uśīra

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email