MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) -1

1 Which of the following options is true regarding ‘Prakaroti iti prakruti’ ?

A) Swabhav 
B) Ishwar
C) Parinam 
D) All A, B & C

Answer: (d)

2 The number of ‘Prakrutayavikrutaya’ is _______.

A) 5 
B) 6
C) 7 
D) 8

Answer: (b)

3. According to Sankhya, Indriya utpatti is from _______ahankara.

A) Satva, Raja 
B) Raja ,Tama
C) Satva, Tama 
D) Triguna

Answer: (a)

4. ‘Prakaroti iti’ is the nirukti of _______.

A) Purusha 
B) Prakruti
C) Vikruti 
D) Keval Purusha

Answer: (b)

5. According to Susruta, Indriya Utpatti is from _______.

A) Triguna 
B) Tridosha
C) Panchamahabhoota 
D) Panchatanmatra

Answer: (c)

6. ‘Panchatanmatra’ are formed from _______ahankara.

A) Satva, Raja 
B) Tama, Raja
C) Satva, Tama 
D) Triguna

Answer: (b)

7. Tridandatmak Purusha is formed from _______.

A) Vata, Pitta & Kapha 
B) Satva, Raja & Tama
C) Satva, Atma & Sharir 
D) Agni, Soma & Vayu

Answer: (c)

8. Mahat tatva is also called as _______tatva.

A) Avyakta 
B) Ahankara
C) Panchatanmatra 
D) Buddhi

Answer: (d)

9. Which of the following options is most appropriate regarding ‘Yoni’ _______.

A) Deva 
B) Manusha
C) Tiryag 
D) All A, B & C

Answer: (d)

10. ‘Rohit Matsyasya Mukham Bhavati Rupata’ is true regarding _______.

A) Garbhashaya 
B) Garbhashayya
C) Garbha 
D) Garbhasthapana

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email