MCQs on Live Stock -8

1:-Coccidiosis is a disease condition in poultry caused by

A:-Virus
B:-Bacteria
C:-Fungus
D:-Protozoa

Correct Answer:- Option-D

2:-Dry matter content in cow milk is

A:-20.75%
B:-12.75%
C:-15.25%
D:-45.25%

Correct Answer:- Option-B

3:-Sugar present in milk is

A:-Glucose
B:-Fructose
C:-Lactose
D:-Casein

Correct Answer:- Option-C

4:-Pasteurization of milk is normally done to

A:-Destruction of most pathogenic micro-organisms
B:-Improve the keeping quality of milk
C:-Avoiding spread of diseases
D:-All of the above

Correct Answer:- Option-D

5:-Percentage of SNF and fact in double toned milk is

A:-3.5 and 1.5 respectively
B:-9.0 and 1.5 respectively
C:-8.5 and 3.5 respectively
D:-8.7 and 0.5 respectively

Correct Answer:- Option-B

6:-__________ is an acid coagulated milk product.

A:-Curd
B:-Paneer
C:-Cream
D:-Khoa

Correct Answer:- Option-B

7:-Specific gravity of cow's milk is

A:-1.028-1.035
B:-1.015-1.018
C:-1.40-1.050
D:-1.037-1.042

Correct Answer:- Option-A

8:-Adulteration of starch in milk is detected by

A:-Amylase test
B:-HCL and resorcinol test
C:-Iodine test
D:-Seliwanoff's reagent test

Correct Answer:- Option-C

9:-Which of the following is a fermented milk product?

A:-Paneer
B:-Ice-cream
C:-Cheese
D:-Ghee

Correct Answer:- Option-C

10:-Broiler finisher should get ___________% of crude protein and __________ K cal/kg feed.

A:-20 and 3200 respectively
B:-23 and 3000 respectively
C:-22 and 3100 respectively
D:-20 and 2800 respectively

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email