MCQs on Live Stock -7


1:-Which among the following is coming under American class of poultry?

A:-Minorca
B:-Rhode Island Red
C:-Langshan
D:-Cornish

Correct Answer:- Option-B

2:-Caponisation is a process of

A:-Surgical removal of ovaries
B:-Surgical removal of Comb
C:-Surgical removal of testis
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

3:-Floor space for a layer should be

A:-2.5 - 3 sq.ft
B:-1 sq.ft
C:-2 sq.ft
D:-1.5 sq.ft

Correct Answer:- Option-A

4:-Scientific name of Turkey

A:-Gallus gallus domesticus
B:-Anas platyrrhynchos
C:-Melagaris Gallapova
D:-Coturnix coturnix Japonica

Correct Answer:- Option-C

5:-Sickle feather is seen in

A:-Drake
B:-Cock
C:-Hen
D:-Quail

Correct Answer:- Option-B

6:-Shell membrane of chicken egg is formed in

A:-Inbundibulum
B:-Isthumus
C:-Magnum
D:-Stigma

Correct Answer:- Option-B

7:-Average weight of chicken egg is

A:-35-40 gm
B:-60-65 gm
C:-70-80 gm
D:-50-55 gm

Correct Answer:- Option-D

8:-Act of shedding of feathers in birds is known as

A:-Moulting
B:-Dubbing
C:-Bleaching
D:-De-feathering

Correct Answer:- Option-A

9:-Feed conversion ratio for broiler is

A:-1.8-2.0 kg for 1 kg live weight
B:-1.5 kg for 1 kg live weight
C:-2.5 kg for 3 kg live weight
D:--2.0 kg for 2 kg live weight

Correct Answer:- Option-A

10:-Incubation period for chicken egg in an artificial incubator is

A:-11 days
B:-1 day
C:-21 days
D:-3 days

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog