MCQs on Ayurvedic Anatomy (Rachana Sharir) - 4

1. Madhya sharir is also called as _____.

A) Shirogrivam 
B) Shakha
C) Koshtha 
D) None of these.

Answer: (c)

2. Which of the following options is most appropriate regarding removal of the body
from water for Mritashodhana?

A) Samyak prakuthit 
B) Seven days
C) Both A & B 
D) None of A & B

Answer: (a)

3. In ‘Mritashodhana’ the ‘Purusha” word suggestive of what?

A) Only male 
B) Only female
C) Both male & female 
D) Karmapurusha

Answer: (c)

4. Which of the following is most appropriate regarding selection of the cadaver for Mritashodhana?

A) Avarshashatikam 
B) Avishopahatam
C) Adirghavyadhipiditam 
D) All A, B & C

Answer: (d)

5. Amashaya is one of the mool sthanas of which srotas?

A) Annavaha 
B) Rasavaha
C) Raktavaha 
D) Udakavaha

Answer: (a)

6. Pleeha is moola sthana of which srotas?

A) Annavaha 
B) Raktavaha
C) Mutravaha 
D) Medovaha

Answer: (b)

7. According to Sushruta, Vrukka is considered as moolasthana of which srotas?

A) Annavaha 
B) Raktavaha
C) Mutravaha 
D) Medovaha

Answer: (d)

8. According to Ayurveda, the body is divided into ---------parts.

A) 4 
B) 5
C) 6 
D) 7

Answer: (c)

9. In which Sharir adhyay Sushruta has given description of Prakruti & Pusrusha?

A) First 
B) Second
C) Third 
D) Fourth

Answer: (a)

10. Sushruta adopted the concepts regarding srushtiutpatti krama from which Darshana?

A) Vaisheshik 
B) Naiyyayik
C) Vedanta 
D) Sankhya

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email