MCQs on Ayurvedic Pharmacy -8

1:-Pakwaphala is gunothara exept

A:-vilwam
B:-amalaki
C:-dadimam
D:-draksha

Correct Answer:- Option-A

2:-Family of Guluchi

A:-Fabaceae
B:-Bursuraceae
C:-Menispermaceae
D:-Anacardaceae

Correct Answer:- Option-C

3:-Honey and ghee if taken at a time leads to

A:-veerya virudha
B:-guna virudha
C:-samyoga virudha
D:-mathra virudha

Correct Answer:- Option-D

4:-Kamarupodbhava is a type of

A:-kasthuri
B:-gorochana
C:-puthikhattasi
D:-agnijara

Correct Answer:- Option-A

5:-Which of the following have grahaneehara property

A:-ksheeram
B:-dadhi
C:-thakram
D:-gritham

Correct Answer:- Option-C

6:-Which vegadharana leads to kandu and kushta

A:-asru
B:-chardi
C:-muthra
D:-pureesha

Correct Answer:- Option-B

7:-Rithu in which vamana is advisable

A:-sisiram
B:-vasantham
C:-greeshmam
D:-varsham

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following is not included in sodhana

A:-niruham
B:-vamanam
C:-rechanam
D:-anuvasanam

Correct Answer:- Option-D

9:-Sankramika roga among the following is

A:-jwaram
B:-kasam
C:-swasam
D:-pandu

Correct Answer:- Option-A

10:-Ascorbic acid is

A:-vitamin A
B:-vitamin B
C:-vitamin C
D:-vitamin D

Correct Answer:- Option-C


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog