MCQs on Ayurvedic Pharmacy - 9



1:-Jeeraka is an ingredient of

A:-nayopayam kashayam
B:-amrithotharam kashayam
C:-sahacharadi kashayam
D:-kaidaryadi kashayam

Correct Answer:- Option-A

2:-kashaya used in sirassula

A:-punarnavadi kashayam
B:-pathyashadangam kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-vyoshadi kashayam

Correct Answer:- Option-B

3:-karimbu and irumbu are used in the preparation of

A:-chirivilwadi kashayam
B:-sapthasaram kashayam
C:-vyoshadi kashayam
D:-triphala kashayam

Correct Answer:- Option-C

4:-Kashaya used in Prameha

A:-panchathikthakam kashayam
B:-patoladi kashayam
C:-ashtavargam kashayam
D:-nisakathakadi kashayam

Correct Answer:- Option-D

5:-kashaya used after jatheekusumavasitha is

A:-punarnavadi kashayam
B:-vyoshadi kashayam
C:-drakshadi kashayam
D:-guluchyadi kashayam

Correct Answer:- Option-C

6:-kashaya yonaya pancha rasa exept

A:-thiktha
B:-lavana
C:-amla
D:-katu

Correct Answer:- Option-B

7:-Prayojya sadaiva ardra dwiguna naiva yojayed exept

A:-pippali
B:-guluchi
C:-kutaja
D:-vasa

Correct Answer:- Option-A

8:-ratio of drug and water in phanta kashaya

A:-1:2
B:-1:16
C:-1:6
D:-1:4

Correct Answer:- Option-D

9:-Apakwa oushadhambu is used in the preparation of

A:-arishta
B:-asava
C:-sura
D:-suktham

Correct Answer:- Option-B

10:-Ksheera used in nidranasa

A:-sthree
B:-go
C:-aja
D:-mahisha

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email