MCQs on Ayurvedic Pharmacy -7

1:-Gandhaka is an ingredient in

A:-rasa puspa
B:-sweta parpati
C:-rasa sindura
D:-all the above

Correct Answer:- Option-C

2:-The commonly used sodhana dravya for gairika is

A:-nirgundi swarasa
B:-godugdha
C:-gomutra
D:-vasa swarasa

Correct Answer:- Option-B

3:-The drug that is included in Maharasa is

A:-manasila
B:-capala
C:-hingula
D:-gandhaka

Correct Answer:- Option-B

4:-The upadhathu of raktha as per sarangdhara is

A:-rajas
B:-sthanya
C:-sweda
D:-dantha

Correct Answer:- Option-A

5:-Total number of ritus (seasons) in one year is

A:-5
B:-4
C:-6
D:-12

Correct Answer:- Option-C

6:-The positive response of a treatment in a patient is termed as

A:-udarka
B:-upadrava
C:-upasaya
D:-anupasaya

Correct Answer:- Option-C

7:-Normally, fertilization in humans is occurring at

A:-fallopian tube
B:-ovary
C:-uterus
D:-cervix

Correct Answer:- Option-A

8:-Gallbladder is closely related with

A:-liver
B:-spleen
C:-stomach
D:-heart

Correct Answer:- Option-A

9:-The disease spread through contaminated water is

A:-influenza
B:-rabies
C:-cholera
D:-hepatitis B

Correct Answer:- Option-C

10:-The specialty that is available in hospitals but not included as a separate anga among the ashtangas of Ayurveda is

A:-Kaumarabhritya
B:-Salyatantra
C:-Rasayana chikitsa
D:-Prasoothi tantra

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog