MCQs on Ayurvedic Pharmacy -3

1:-As per dhathu parinamam sidhantha, sukla dhathu is originated from

A:-asthi
B:-raktha
C:-ojus
D:-majja

Correct Answer:- Option-D

2:-Treatment in Ayurveda is directly related to

A:-sathkarya vada
B:-karya karana sidhantha
C:-samanya vishesha sidhantha
D:-dathuparinama sidhantha

Correct Answer:- Option-C

3:-All are macro-nutrients except

A:-protein
B:-fat
C:-carbohydrate
D:-vitamin

Correct Answer:- Option-D

4:- Oushadha matra depends on all except

A:- agni
B:-balam
C:-desam
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-D

5:-The saveeryatha avadhi mentioned for choorna Kalpana is

A:-one year
B:-three months
C:-two months
D:-chathurmasa adhika

Correct Answer:- Option-C

6:-The ideal time of administration for medicine as per Ayurveda is

A:-nishi
B:-prabhatha
C:-sayamkalam
D:-madhyahnam

Correct Answer:- Option-B

7:-One karsha is equal to ------ grams

A:-16
B:-48
C:-12
D:-6

Correct Answer:- Option-C

8:- Glycyrrhiza glabra is

A:-yashti madhu
B:-guduchi
C:-bala
D:-rasona

Correct Answer:- Option-A

9:-The word that means “one that alleviates fear of diseases” is

A:-Kalpana
B:-yoga
C:-oushadha
D:-bheshaja

Correct Answer:- Option-D

10:-Granulator is most commonly used for the manufacturing of

A:-choornas
B:-avalehas
C:-tablets
D:-arishtas

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email