MCQs on Ayurvedic Pharmacy -2



1:-Mansas is 

A:-Jnanedriya
B:-karmendriya
C:-both
D:-athmendriya

Correct Answer:- Option-C

2:-Cause of a disease is named as

A:-samprapthi
B:-upasayam
C:-lakshanam
D:-nidanam

Correct Answer:- Option-D

3:-The treatment that eliminates doshas from the body is termed as

A:-laghanam
B:-shamanam
C:-shodhanam
D:-brumhanam

Correct Answer:- Option-C

4:-Number of bones in an adult human

A:-270
B:-206
C:-307
D:-207

Correct Answer:- Option-B

5:- Patella is the part of ----joint

A:-knee
B:-elbow
C:-wrist
D:-neck

Correct Answer:- Option-A

6:-Correct order of the following is

A. esophagus 
B. stomach 
C. duodenum 
D. jejunum

A:-CBAD
B:-ACBD
C:-ABCD
D:-ADBC

Correct Answer:- Option-C

7:- Larynx is the part of ------------- system

A:-digestive
B:-respiratory
C:-circulatory
D:-urinary

Correct Answer:- Option-B

8:-Blood flows from right ventricle to

A:-lungs
B:-heart
C:-entire body
D:-liver

Correct Answer:- Option-A

9:-The normal human body temperature measured by using a thermometer placing in the mouth of a person is ------ degree Fahrenheit

A:-98.6
B:-37
C:-37.6
D:-99

Correct Answer:- Option-A

10:-Normal blood pressure of a healthy adult is ------- mm of Hg

A:-120/80
B:-170/90
C:-150/90
D:-130/100

Correct Answer:- Option-A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog