MCQs on Ayurvedic Pharmacy -1

1:-The text book that is not included in Bruhatrayi is 

A:-Ashtanga sangraha
B:-Bhavaprakasha
C:-Susrutha Samhitha
D:-Charaka Samhitha

Correct Answer:- Option-B

2:-The meaning of the word Ayurveda is

A:-science of health
B:-science of diseases
C:-science of treatment
D:-science of life

Correct Answer:- Option-D

3:-Number of angas in sareera is

A:-eight
B:-nine
C:-three
D:-six

Correct Answer:- Option-D

4:-The sense of smell is related to -------- bhootha

A:-akasa
B:-prithvi
C:-vayu
D:-jala

Correct Answer:- Option-B

5:-Indriya related to akasa bhootha is

A:-srotram
B:-jihwa
C:-twak
D:-druk

Correct Answer:- Option-A

6:-Raktha is a dosha, according to

A:-Vagbhata
B:-Susrutha
C:-Charaka
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-D

7:-Total number of sareera prakrithi as mentioned in Ayurveda

A:-13
B:-5
C:-6
D:-7

Correct Answer:- Option-D

8:-The correct order of the three sareera dhathus given below is

A:-mamsa, asthi,meda
B:-mamsa, meda, asthi
C:-meda, asthi, mamsa
D:-asthi, meda, mamsa

Correct Answer:- Option-B

9:-The mala of sukla dhathu is

A:-roma
B:-ojus
C:-sweda
D:-kapha

Correct Answer:- Option-B

10:-Total number of agni as per Ayurveda is

A:-13
B:-7
C:-5
D:-1

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog