MCQs on Pharmacy -22

1:-Valbenazine is 

A:-VMAT2 inhibitor
B:-MAO-B inhibitor 
C:-COMT inhibitor 
D:-MAO-A inhibitor

Correct Answer:- Option-A

2:-Concerning streptogramin, which of the following statement is false?

A:-Active against MRSA
B:-Induce cytochrome P450 enzyme
C:-Useful against vancomycin resistant enterococci 
D:-Excreted mainly through feces

Correct Answer:- Option-B

3:-The minimal alveolar concentration of an inhalational anaesthetic is a measure of its 

A:-Potency
B:-Therapeutic index 
C:-Diffusibility
D:-Efficacy

Correct Answer:- Option-A

4:-First line ACT under NVBDCP for chloroquine resistant falciparum malaria 

A:-Artesunate + sulfadoxine + pyrimethamine
B:-Artemether + lumefantrine 
C:-Artesunate + mefloquine 
D:-Arterolane + piperaquine 

Correct Answer:- Option-A

5:-About first order kinetics, true statement is 

A:-Fixed amount of the drug is eliminated
B:-Clearance remains constant 
C:-Half-life increases with dose
D:-Decreased clearance with increase in dose 

Correct Answer:- Option-B

6:-Antagonism between adrenaline and histamine is 

A:-Physical antagonism
B:-Physiological antagonism
C:-Competitive equilibrium antagonism
D:-Competitive non equilibrium antagonism 

Correct Answer:- Option-B

7:-Which of the following is not associated with hydrochlorothiazide treatment 

A:-Hyponatremia
B:-Hypokalemia 
C:-Hypocalcemia
D:-Hyperuricemia

Correct Answer:- Option-C

8:-Aminoglycosides are not useful in the treatment of infections with 

A:-Pseudomonas
B:-E Coli
C:-Klebsiella
D:-Clostridium difficile 

Correct Answer:- Option-D

9:-Drug preferred in the treatment of swine flu 

A:-Abacavir
B:-Oseltamivir 
C:-Acyclovir 
D:-Tenofovir

Correct Answer:- Option-B

10:-The name of ahlquist is associated with 

A:-Classification of cholinergic receptors
B:-Classification of adrenergic receptors 
C:-Classification of histamine receptors 
D:-Classification of serotonin receptors 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog