MCQs on Dairy Technology - 2

1:-The process of conversion of plant and animal residues to quickly utilizable form to improve and maintain soil fertility

A:-Manuring
B:-Composting
C:-Scarification
D:-Harrowing

Correct Answer:- Option-B

2:-An important tropical pulse crop profitably grown as a summer crop in rice fallows in Kerala in rotation sequence

A:-Cow pea
B:-Alfalfa
C:-Berseem
D:-Cluster beans

Correct Answer:- Option-A

3:-In hay making, the moisture content of the forage crop is reduced to

A:-5-10%
B:-15-20%
C:-25-35%
D:-40-50%

Correct Answer:- Option-B

4:-The fertilizer or manure that has to be applied as top dressing after each harvest in cultivation of guinea grass

A:-Farmyard manure
B:-Nitrogen fertilizer
C:-Phosphorus fertilizer
D:-Potassium fertilizer

Correct Answer:- Option-B

5:-The seed rate per hectare required for establishment of maize by dibbling

A:-10-30 Kg
B:-40-60 Kg
C:-90-110 Kg
D:-130-150 Kg

Correct Answer:- Option-B

6:-The type of cleaning agent most suitable for rubber parts in dairy equipments

A:-Strong alkalies
B:-Weak alkalies with sodium silicate as inhibitor
C:-Weak alkalies with sodium sulphite as inhibitor
D:-Weak acids

Correct Answer:- Option-A

7:-Egg solids can be added as an ingredient in ice-cream manufacture to

A:-Improve stabilization
B:-Improve whipping ability
C:-Improve emulsification
D:-Improve fat content

Correct Answer:- Option-C

8:-Which of the following help in predicting the shelf life of ghee

A:-Polenske number
B:-Kirschner value
C:-Saponification number
D:-Induction period for oxygen absorption

Correct Answer:- Option-D

9:-Which is a synergist that significantly increase the activity of primary anti-oxidants

A:-Ascorbic acid
B:-Butylated hydroxy anisole
C:-β - carotene
D:-Butylated hydroxy toluene

Correct Answer:- Option-A

10:-Bluish grey or brownish milk can be due to proliferation of which bacteria in milk

A:-Streptococcus lactis
B:-Serratia marcescens
C:-Pseudomonas syncyanea
D:-Micrococcus reseus

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email