MCQs on Dairy Technology -4

1:-Which of the following is a cultivar of guinea grass

A:-Jawahar
B:-Hamil
C:-Rahuri
D:-Gajraj

Correct Answer:- Option-B

2:-The multipurpose fodder tree species commonly used for live fencing in Kerala

A:-Gliricidia
B:-Sesbania grandiflora
C:-Calliandra calothyrsus
D:-Hedge lucerne

Correct Answer:- Option-A

3:-Which of the following is a annual grass

A:-Buffel grass
B:-Gamba grass
C:-Setaria grass
D:-Deenanath grass

Correct Answer:- Option-D

4:-Vijay composite is a cultivar of

A:-Fodder Sorghum
B:-Fodder Maize
C:-Fodder Bajra
D:-Hybrid Napier

Correct Answer:- Option-B

5:-Which of the following fodder can be cultivated in poorly drained land

A:-Buffel grass
B:-Gamba grass
C:-Para grass
D:-Guinea grass

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following fodder crop is best suited for silage making

A:-Fodder maize
B:-Para grass
C:-Guinea grass
D:-Congo-signal grass

Correct Answer:- Option-A

7:-Bitter flavour in milk can be due to proliferation of

A:-Escherichia coli
B:-Streptococcus lactis
C:-Micrococcus species
D:-Yeast

Correct Answer:- Option-C
8:-Paneer manufactured using citric acid as coagulant give

A:-Good flavour
B:-Higher guminess
C:-Higher chewiness
D:-Maximum hardness

Correct Answer:- Option-D

9:-The anti-fungal agent that can be used to control surface spoilage of paneer

A:-Sodium alginate
B:-Chlorinated water
C:-Disodium phosphate
D:-Trisodium phosphate

Correct Answer:- Option-B

10:-The type of milk more suitable to produce channa which offers good rossogolla

A:-Milk with fat content below 3 percent
B:-Presence of colostrum milk
C:-Buffalo milk
D:-Mixture of 75% buffalo milk and 25% cows milk

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email